Tekstbegrip niveau 2

(c) Cito-oefenen.nl

Regeneratie

Au! Op vakantie word je in de wildernis door een slang gebeten. Het gif stroomt via je been je lichaam in. Gelukkig kun je het betreffende been afwerpen door bepaalde spieren samen te trekken en kun je ontsnappen. Na verloop van tijd groeit je been vanzelf weer aan!

Onzin natuurlijk, maar in de natuur komt zoiets wel degelijk voor. Sommige hagedissen bijvoorbeeld kunnen zelf hun staart afwerpen, als een slang daarin bijt. Vervolgens rent de hagedis weg en in enkele weken tijd groeit er een nieuwe staart aan zijn lijf, al wordt die niet zo groot als de oorspronkelijke.

Bij krabben zie je geen staart, maar ze kunnen wel door een roofdier bij een of meerdere poten gegrepen worden. Dan laat de krab die poten los en kan hij mogelijk ontsnappen. Later groeien de poten weer volledig aan. Dat kan doordat de krab regelmatig vervelt.

Als een beschadigd of afgeworpen lichaamsdeel volledig kan worden hersteld, noemen we dat regeneratie. Duitse onderzoekers ontdekten kort geleden dat een bepaald soort zeespin zelfs organen, zoals zijn maag en darmen, kan regenereren!

zeespin.png
Voor dokters is het ontzettend interessant, om precies te weten hoe dieren delen van hun lijf kunnen regenereren. Als ze daarachter komen, kunnen ze die kennis misschien ook bij mensen toepassen.

Misschien kun je in de toekomst dus tóch een ontbrekend been weer laten aangroeien.